Previous Page  8 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 28 Next Page
Page Background

ЖИВЕЈТЕ

добро

æ

Секоја година на 1 јануари луѓе низ целиот свет

ја почнуваат новата година полни со мотивација

да направат промена. Но, за многу кратко време,

најмногу за два месеци, голем дел од нас веќе сме

вратени на старите навики и забораваме на она што

сме се обидувале да го постигнеме.

Да ја направиме оваа година поинкава. Истражувањата

покажуваат дека е поголема веројатноста да се

придржуваме до одреден план, ако имаме поддршка

од други луѓе*, затоа убедете ги и вашите пријатели

- поддржувајте се едни со други кога мотивацијата

ви откажува. Изберете вежби во коишто ќе уживате

и вежбањето ќе ви биде интересно. Отидете на час

по готвење и станете креативни со здрави рецепти.

Наградете се. Поставете си реална цел и направете

план како да ја постигнете на здрав начин.

И не заборавајте, вашиот Herbalife советник е тука да

ви помогне. И тој бил во вашата ситуација и постигнал

успех. Побарајте совет од него и објаснете му каде

сакате да бидете ова време наредната година: тој ќе

ви направи програма, индивидуализирана според

вашите цели.

ДА РАЗЈАСНИМЕ НЕШТО

Спротивно на она што ви кажува вагата, целата

тежина не е создадена еднакво. Можеби сте чуле дека

мускулите тежат повеќе од масното ткиво, но тука се

работи и за нешто друго…

Еден килограм масно ткиво тежи исто колку и еден

килограм мускул – еден килограм си е еден килограм.

Меѓутоа, она што е важно да го забележиме е просторот

што секој килограм го зафаќа во телото. Еден килограм

масно ткиво зафаќа повеќе простор во телото споредено

со еден килограм мускул кој е позбиен и покомпактен.

Во практика, кога ќе почнете да вежбате и да

внимавате на исхраната, почнувате да губите масно

ткиво, а да создавате мускули. Дел од изгубеното

масно ткиво сега е мускулна маса и тежината може

да не ви се промени, па дури може и да ви се зголеми.

Што значи тоа? Ако редовно возите велосипед,

вежбате јога и/или трчате на лента, не паничете

околу бројката на вагата! Сè додека се храните

урамнотежено и со хранливи материи и сè додека

вежбате, соодносот помеѓу вашите мускули и масното

ткиво ќе се подобрува**. Добро е да се грижите за

здравјето и за подобрување на начинот на живот, затоа

повеќе фокусирајте се на тоа како се чувствувате

отколку колку тежите.

ШТО ЗНАЧИ ЗА ВАС ЗБОРОТ ЗДРАВО?

Во поглед на идеалната тежина и процена на тоа што

значи здрава тежина, многу луѓе се повикуваат на

индексот на телесна маса (ИТМ). Но, дали е овој индекс

навистина тоа што го кажува?

Индексот на телесна маса, кој се пресметува според

висината и тежината, ве класифицира на нумеричка

скала која има четири категории кои покажуваат

дали сте претерано слаби, нормални, со прекумерна

тежина или со претерана дебелина. За нормален се

смета ИТМ од 18-25.

Меѓутоа, иако е ИТМ корисен како алатка за прва

процена, тој не ги зема предвид масното ткиво и

мускулната маса. Кога ќе ја разгледате само тежината

и висината тоа е како да прочитате само половина

приказна, а потоа да го погодувате крајот; што значи

дека ИТМ не е секогаш најсоодветен пристап.

За да го објасниме ова, ајде прво да ги погледнеме

спортистите. Со значително повеќе мускулна маса и

помалку масно ткиво од повеќето луѓе, би очекувале

дека најголем дел од спортистите се епитом на

За повеќе

информации во

врска со тоа како

да го следите

својот напредок и

да ги достигнете

своите цели во

однос на здрвајето

и фитнесот,

исконтактирајте

го својот Herbalife

советник.

Нормален процент

на телесни масти

е 14-18% за мажи

и 20-25% за

жени. Дали ви е

потребна помош

за да го дознаете

вашиот процент?

Вашиот Herbalife

советник ќе

направи процена

на вашата телесна

композиција и

ќе ви помага на

вашето патување.

НЕКА 2019 ВИ БИДЕ ГОДИНА ВО КОЈА ЌЕ СТИГНЕТЕ ДО ЦЕЛТА И ЌЕ ОСТАНЕТЕ ТАМУ.

РАЗБЕРЕТЕ.

УСПЕЈТЕ.

ОДРЖУВАЈТЕ.

8 TODAY